Projecten kunst & cultuur

VonderBoys

Mannen van Vonderhof aan het werk

De VonderBoys, mannen uit Vonderhof, gaan wekelijks naar de werkplaats van Social Designer Almar Sinte Maartensdijk. Hier werken ze aan diverse projecten, zoals Vonderfietsen en een Sjablonenmachine. Dit biedt hen een ruimte voor mannelijke activiteiten in een voornamelijk vrouwelijke omgeving. Ze delen kennis, plezier en betekenis, terwijl nieuwe vriendschappen ontstaan.

Het initiatief ontstond uit een behoefte van een Vonderhof-bewoner die zich niet verbonden voelde met vrouwgerichte activiteiten. Door de mannen een externe werkplaats aan te bieden onder leiding van een social designer, ontdekken ze hun capaciteiten en ervaren ze meer zelfstandigheid. Ze worden uitgedaagd en zijn expert in ambachten, wat een contrast vormt met hun gebruikelijke afhankelijkheid op de afdeling.

vonderboys

VitaLISJE

Een serie bijzondere beesten

Ouderen breien hartjes voor Valentijn, kuikentjes voor Pasen en engeltjes voor Kerst, en maken mutsen en sjaals voor goede doelen. Met VitaLISJES wordt deze handwerkexpertise gevierd. Ouderen, buurtbewoners en vrijwilligers werken samen aan ontwerpen en productie van eerlijke handgemaakte items. Haaksters bieden textielvaardigheden, en afgedankte zorgkleding krijgt een tweede leven in nieuwe ontwerpen.

Wekelijks komen groepen op drie Vitalis-locaties samen, waardoor ouderen op een creatieve, duurzame manier verenigd worden. Het project biedt niet alleen zinvolle dagbesteding maar strijdt ook tegen eenzaamheid in deze groeiende groep. VitaLISJE smeedt unieke banden tussen ambacht, hergebruik en sociaal contact.

vitalisje

Trotse kameraden

sinds 2015

Bij Vitalis werken vitale en minder vitale ouderen, wijkbewoners, vrijwilligers, jongeren en (zorg)medewerkers samen aan theatervoorstellingen onder professionele begeleiding. Leeftijd, ervaring of beperking vormen geen hindernis; iedereen kan deelnemen. De passie voor toneelspelen drijft de deelnemers, van beginners tot voormalige sterren. Ze delen levensverhalen zonder tekst uit het hoofd te leren, wat spontane connecties en nieuwe vriendschappen stimuleert.

Het project, oorspronkelijk voor eenzame mensen, bevordert kwetsbaarheid en sociale interactie. Theatervoorstellingen in CKE's zaal sluiten een half jaar repeteren af, waarbij de wekelijkse repetities cruciaal zijn. Het initiatief bevordert talentontwikkeling, verbindt ouderen en smeedt vriendschappen.

trotse kameraden

Rimpels verdwijnen als sneeuw voor de camera


Fotograaf Marcel de Buck bezocht de afdeling Gerontopsychiatrie de Quint in Wilgenhof zonder plan. Hij maakte individuele portretfoto’s van zes dames, die vervolgens gezamenlijk werden bekeken en besproken. Elke bewoonster koos haar favoriete foto, die digitaal werd bewerkt in een groepsbijeenkomst.

De bewerkingen brachten bewondering en herkenning teweeg, en stimuleerden open gesprekken. Het project bracht niet alleen herinneringen naar boven, maar ook nieuwe sociale interacties. Na het project werd het afdelingsaanbod aangepast naar meer groepsactiviteiten. Wat begon als individuele foto's resulteerde in een krachtig groepsproces, waarbij kunst onuitgesproken behoeften beantwoordde en onverwachte verbindingen creëerde.

ouderen