Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging bij Vitalis

Het leven bestaat voor een groot deel uit ervaringen. Positieve en negatieve. Mensen denken hierover na en geven hier betekenis aan. Zoals de ervaringen ‘ouder worden’ en ‘kwetsbaar zijn’. Deze zijn niet altijd gemakkelijk bespreekbaar. 

Bij Vitalis vinden we het belangrijk dat álle onderwerpen bespreekbaar zijn. Zodat u kunt praten over uw levensvragen. De afdeling Geestelijke verzorging helpt u hierbij.

Oudere met medewerker

Geestelijk verzorgers

Een geestelijk verzorger is iemand die luistert, meeleeft en een eindje ‘meeloopt’. Zodat u (weer) tot uzelf komt. U kunt bij geestelijk verzorgers terecht voor:

 • Een luisterend oor zonder oordeel
 • Meedenken en praten over levensvragen
 • Helpen richting en betekenis te vinden
 • Een ritueel of ziekenzegen rondom het levenseinde

Begeleiding

Onze geestelijk verzorgers zijn er voor iedereen ongeacht geloofs- of levensovertuiging. Zij zijn er voor bewoners, patiënten, ouderen en hun naasten, en ook voor medewerkers van Vitalis.


 • Individuele gesprekken
  De geestelijk verzorgers gaan graag individueel met u in gesprek over vragen die u heeft of over uw situatie. Ze helpen u om in moeilijke situaties steun of troost te ervaren of om een weg te vinden om verder te kunnen. Zij bieden ruimte voor uw levensverhaal, voor verlies en verdriet.   
 • Groepsgesprekken
  Ook begeleiden de geestelijk verzorgers groepsgesprekken. Deze gesprekken zijn bedoeld als momenten van ontmoeting en verdieping. De gesprekken kunnen gaan over verschillende levens(thema’s) zoals verlies, acceptatie en rouw. Hierbij kunnen eigen onderwerpen worden aangedragen.
Stilteruimte bij Wissehaege
 • Bezinning en stilte
  Geestelijk verzorgers zorgen voor momenten van bezinning, bezieling en inspiratie. Op bijna elke Vitalis-locatie is een stilteruimte aanwezig. Deze ruimte is dag en nacht geopend voor iedereen die rust zoekt. U kunt hier een lichtje aansteken, bidden of gewoon even stil zijn.  

 • Rituelen en vieringen
  Geestelijk verzorgers ondersteunen bij rituelen rondom ziekte en levenseinde. Daarnaast organiseren zij de vieringen en herdenkingsbijeenkomsten bij Vitalis.
Stilteruimte bij Peppelrode

Kosten gesprekken

De kennismaking met een geestelijk verzorger is kosteloos. U bepaalt zelf of u hierna behoefte heeft aan verdere begeleiding. Als u dat wilt (en als een verwijzing niet mogelijk is), vragen wij u om een gift te doen voor de geestelijke verzorging.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over geestelijke verzorging of kennismaken?
Neem dan contact op met een geestelijk verzorger op 1 van de Vitalis-locaties.