Kunst & Cultuur

Kunst & Cultuur

Positief (be)leven

Bij Vitalis staat de ‘kunst van gelukkig ouder worden’ centraal. En dat is niet voor niets, want kunst en cultuur raken en verbinden mensen. Ze hebben een positieve invloed op het leven én op samen beleven. Daarom spelen Kunst & Cultuur bij Vitalis een belangrijke rol.

Blijven genieten, op je eigen manier!
Literatuur, muziek, toneel, dans en film prikkelen de zintuigen. U hoeft er niet voor naar een theater, schouwburg of bioscoop. Vitalis haalt kunstprogramma's en cultuurvoorstellingen binnen of brengt u ernaar toe. Een afwisselend en boeiend programma draagt bij aan de kwaliteit van leven waar Vitalis als organisatie voor staat. Kunst & Cultuur is binnen Vitalis tot het dagelijkse leven gaan behoren.

twee ouderen

De waarde van kunst & cultuur

  • Het zorgt voor betekenisvol contact: elkaar ontmoeten, nieuwe vriendschappen sluiten en gelijkgestemden ontmoeten.
  • Kunst en cultuur biedt zingeving: de activiteiten geven geluksmomenten op een doorsnee dag en zetten op een positieve manier aan tot nadenken.
  • Het stimuleert lichaamsfuncties: we stimuleren hiermee tot bewegen en stimuleren ook de grove en fijne motoriek, geheugentraining, etc.
  • Het is goed voor het mentaal welbevinden, biedt een prettige uitdaging en een uitlaatklep.
  • Het draagt bij aan sociaal maatschappelijke participatie: meedoen met de omgeving en waardevol zijn voor de maatschappij.
  • Het draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling. Een mens is tenslotte nooit te oud om te leren.


Inge Fleischeuer, bestuurder van Vitalis

“Ik ben ervan overtuigd dat kunst ons helpt verder te komen dan de gebaande paden en daarom van onschatbare waarde is."

Tonen over toen

Een mooi voorbeeld van kunst en cultuur bij Vitalis is ons project ‘Tonen over toen’. Hierbij vertalen singer-songwriters uit Eindhoven persoonlijke (levens)verhalen van kwetsbare en eenzame bewoners naar liedjes. Het resultaat zijn 15 eigentijdse liedjes over de verhalen van toen, geïnspireerd op dierbare herinneringen van bewoners.

Miniconcert

De liedjes worden tijdens een miniconcert gezongen voor de bewoner en zijn of haar gasten. Een mooie bijkomstigheid is dat de liedjes bijdragen aan een goed gesprek en waardevol contact.

een gitarist

Trotse Kameraden

Bij Trotse Kameraden maken ouderen, wijkbewoners, vrijwilligers, jongeren en medewerkers onder leiding van professionele regisseurs samen theatervoorstellingen. Ouderen delen hun levensverhalen, ervaringen en wijze levenslessen met het publiek. 

Bij Trotse Kameraden draait het niet om tekst uit het hoofd leren, wel om een voorstelling maken vanuit gevoel. De repetities zijn een gezellige wekelijkse activiteit waarbij ouderen gelijkgestemden ontmoeten. Daarnaast draagt Trotse Kameraden bij aan zingeving, geheugentraining, lichaamsbeweging, sociale contacten en talentontwikkeling.