• Verhalen
  • Kunst & Cultuur

Trotse Kameraden: Liesbeth de Reiziger

Trotse Kameraden is een toneelgroep waaraan verschillende ouderen meedoen. Veel ouderen die bij Vitalis wonen, maar ook een aantal enthousiaste Eindhovenaren. De naam zegt het al. Dit gezelschap verwijst naar trots en kameraadschap. Ouderen worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen én dit te presenteren aan het publiek. Er wordt hard gerepeteerd voor de voorstelling op zondagmiddag 7 juli in Parktheater Eindhoven.

Tijdens de voorstelling laten ouderen zich in een toneelstuk van hun meest theatrale kant zien. Zo ook Liesbeth. Liesbeth is één van de Trotse Kameraden en vervult de rol van Reiziger. Een rol die haar op het lijf geschreven is. Vandaag delen we haar verhaal!

"Hoi! Ik ben Liesbeth. De rol van Reiziger past inderdaad perfect bij mij. In de afgelopen 91 jaar heb ik al veel van de wereld gezien. Met een klein tentje ging ik meerdere keren per jaar op de bonnefooi naar het buitenland. Ik vond het heerlijk om meer van Europa te ontdekken, bijvoorbeeld tijdens lange wandelingen in de bergen. Tijdens één van mijn trips kwam ik de liefde van mijn leven tegen. Hij deelde mijn passie voor reizen. Mijn tentje werd al snel ingewisseld voor een tweedehands caravan, maar de liefde bleef. Voor reizen en voor elkaar.

Dat reisvirus heb ik mijn hele leven onder de leden gehad. En stiekem is het nog steeds aanwezig. Mijn twee kinderen heb ik er ook mee aangestoken. Met mijn man kan ik het helaas niet meer delen. Na zijn overlijden ben ik veel op mezelf. Eenzaam ben ik niet hoor! Maar doordat mijn ogen achteruit gaan, gaat contact maken me niet meer zo makkelijk af. Sommige mensen vragen daardoor - ietwat beledigd - waarom ik ze niet groet. Omdat ik je niet zag Annie, zeg ik dan. Sindsdien loop ik de hele dag zwaaiend door de wandelgangen. Grapje."

"Op het toneel werken we vooral met uitdrukkingen en bewegingen. Van vriendelijk tot chagrijnig. Met 91 jaar ervaring weet ik precies hoe dat moet!"

Liesbeth de Graaff, 91 jaar

"Mijn slechte zicht weerhoudt me er niet van om elke dag op pad te gaan. Ik kan nog altijd praten en lopen. Al is dat laatste tegenwoordig alleen mogelijk met een rollator. Loopt iets moeilijker door de bergen. Toch ben ik nog steeds besmet met het reisvirus. Gelukkig maar! Daardoor kom ik nog steeds overal. Overal is de laatste jaren wel geslonken van de grenzen van Europa naar de grenzen van mijn huis: Vitalis.

Bij Vitalis ben ik beland bij verschillende activiteiten. Denk aan rollatordansen (ze noemen mij daar dansmarieke), handwerken, voorlezen en de filosofieclub. Zo kwam ook de toneelgroep Trotse Kameraden op mijn pad. En dat is een blijvertje! Ik begon ongeveer drie jaar geleden en nog steeds zijn alle deelnemers mijn beste kameraden. De groep is een warme familie die grenzeloos wil ontdekken. Dat stralen we ook uit op de planken. Wat ik graag wil delen met het publiek? De ingrediënten om gelukkig ouder te worden. Wat mij betreft zijn dat dingen die je nog nooit hebt gedaan. Jezelf verrassen is de beste crème tegen geestelijke rimpels!"

Trotse Kameraden

Kom jij ook naar de voorstelling?

Speeldatum: 7 juli 2024 om 14:00 uur
Locatie: Parktheater Eindhoven
Entree: €10 inclusief consumptie