• Verhalen
  • Kunst & Cultuur

Trotse Kameraden: Harm de Verzamelaar

Trotse Kameraden is een toneelgroep waaraan verschillende ouderen meedoen. Veel ouderen die bij Vitalis wonen, maar ook een aantal enthousiaste Eindhovenaren. De naam zegt het al. Dit gezelschap verwijst naar trots en kameraadschap. Ouderen worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen én dit te presenteren aan het publiek. Er wordt hard gerepeteerd voor de voorstelling op zondagmiddag 7 juli in Parktheater Eindhoven.

Tijdens de voorstelling laten ouderen zich in een toneelstuk van hun meest theatrale kant zien. Zo ook Harm. Harm is één van de Trotse Kameraden en vervult de rol van Verzamelaar. Deze rol past perfect bij hem. Vandaag vertelt hij zijn verhaal!

"Hallo, ik ben Harm. Een verzamelaar in hart en nieren. Dat ben ik mijn hele leven al. Wat ik verzamel? Verhalen. Als je dat actief doet, dan vind je ze ook, is mijn ervaring. Verhalen vind je door mensen te ontmoeten en dingen te doen. Hoe meer ontmoetingen en dingen doen; hoe meer verhalen? Niet per se. Maar de afwisseling in mijn leven heeft mij wél geholpen.

Tijdens mijn studie aan de Landbouwhogeschool in Wageningen was basketbal helemaal mijn ding. Ik beoefende de sport tot op internationaal niveau en schreef erover als sportverslaggever. Na mijn studie ben ik gaan werken als gezinssocioloog in de agrarische sector. Het was de tijd van ruilverkaveling en mechanisering. Voor veel boeren, boerinnen en hun kinderen was dit een moeilijke tijd. Zij deelden dit met mij. Dát zijn de verhalen die ertoe doen. Die je met je meedraagt voor de rest van je leven. Niet als last, maar als een verzameling van waardevolle herinneringen. Deze herinneringen hebben mij gevormd tot de persoon die ik nu ben. En dat deel ik weer met anderen. Of is het ruilen? Meestal krijg ik er ook iets voor terug."

"De Trotse Kameraden nemen je mee van grote gebaren tot een glinstering in je oog."

Harm van Maurik, 71 jaar

"Na mijn functie als gezinssocioloog is mijn loopbaan nog heel divers geweest. Ik heb voor de klas gestaan in Rotterdam, gewerkt bij de gemeente Tiel, studies gevolgd, het coaching vak uitgeoefend én ik ben werkloos geweest. De laatste 15 jaar van mijn carrière heb ik in Zuid-Holland in de gehandicaptensector gewerkt. Dit waren de mooiste jaren uit mijn werkzame leven. Mensen met een verstandelijke beperking zijn oprecht en eerlijk. Dat eisten ze ook van mij. Niet dat ik dat niet al was of wilde zijn, maar levenslessen worden daar elke dag weer op de proef gesteld. Mensen die soms agressief overkomen, zeggen eigenlijk niets anders dan 'ik zit effe moeilijk, dus blijf bij me.' Waarop ik antwoordde: 'als jij oké bent, dan gaan we samen weer verder. Wat er ook gebeurt.' Die manier van kijken naar een ander is nodig om samen verder te komen. Je moet alleen je horizon een kwartslag (kunnen) draaien.

Wat mijn Trotse Kameraden en ik op het toneel doen, is eigenlijk niet veel anders. Wil je het echte verhaal meekrijgen; moet je een kwartslag draaien. Vind je dat moeilijk of onwennig? Dan zijn wij niet te beroerd om je daarbij te helpen. Als jij onze hulp aanvaardt, dan kijk je niet naar een clubje bejaarden. Dan ontdek je prachtige, oprechte verhalen."

Trotse Kameraden

Kom jij ook naar de voorstelling?

Speeldatum: 7 juli 2024 om 14:00 uur
Locatie: Parktheater Eindhoven
Entree: €10