• Algemeen

De Roze Loper

Vandaag is het Valentijnsdag. Van oorsprong een dag om stiekem een boodschap te (laten) brengen aan een liefde. Maar dat is het niet alleen. Deze dag staat ook in het teken van aandacht hebben voor elkaar en elkaar behandelen met respect en gelijkwaardigheid.

Om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis en veilig voelt in een zorginstelling is ‘de Roze Loper’ ontwikkeld. Een initiatief om sociale acceptatie en inclusie van LHBTI’s in zorg- en welzijnsinstellingen te bevorderen. In 2024 gaan we bij Parc Gender het traject de Roze Loper volgen. Tolerantie, respect en inclusie staan hierbij centraal. Dit komt overeen met onze visie en Ode en Code. Bij Vitalis is er geen plaats voor welke vorm van discriminatie dan ook.

De Roze Loper is een officieel keurmerk dat wordt uitgereikt na een traject dat leidt naar sociale acceptatie van seksuele diversiteit in de zorg. Daarna volgt er jaarlijks een audit door een onafhankelijke certificerende instelling om te volgen of we op peil blijven of verbeteren. Ouderen, medewerkers, vrijwilligers én bezoekers voelen zich bij een Roze Loper organisatie meer gezien. Veilig en volledig geaccepteerd. Zo zou het overal moeten zijn.

Om dit traject een vliegende start te geven, is er een werkgroep op locatie samengesteld. De eerste actie van deze werkgroep was het hijsen van de regenboogvlag op Coming-Outdag (11 oktober 2023).

De Roze Loper wordt doorlopen in samenwerking met ambassadeurs van de stichting Roze50+ uit Eindhoven. Zij begeleiden ons verder in het traject en adviseren waar nodig.

“Je mag zijn wie je bent en houden van wie je wilt. Vier de liefde, ook die voor jezelf.”